Neden Siyah Besinler Tüketmeliyiz?

18-04-2021 16:06
Neden Siyah Besinler Tüketmeliyiz?
Neden Siyah Besinler Tüketmeliyiz?

Antioksidan Kaynakları Nelerdir? 

En fazla antioksidanı hangi besinler içerir? Elmanın yeşilini, lahananın morunu, domatesin kırmızısını rengarenk sofralarımızda tercih ediyorken siyah rengi ihmal mi ediyoruz acaba?

Bana siyah besinlerin bir işlemden geçirilip geçirilmediği soruluyor? Gerçek olamayacak kadar güzeller değil mi?
Antioksidan oranı yükseldikçe besinlerin renkleri koyulaşıyor. Yani; siyah en fazla antioksidan içeren besinlerden diyebiliriz.

Siyah havuç, siyah sarımsak, siyah turp , siyah üzüm olduğu gibi siyah fasulye, siyah mercimek, siyah nohut, siyah pirinç de var, tüketilmesi gereken.

Belki ilk tohum ithal edilmiş olsa da, artık hepsi bizim topraklarımızda , güvenilir girişimci arkadaşlarımızın emeğiyle yetiştiriliyor.

Siyah baklagiller glutensiz ve kompleks karbonhidratlardan olduğundan sağlığımız için son derece destekleyiciler.

Bileşenlerinde yüksek miktarda antioksidan özelliği ile bunları sık sık yediğimizde bağışıklık sistemimizi korumasının yanında, hücre yenileyici özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor, zinde bir görünüm kazanmamamıza yarıyor.

Gelin kısaca siyah mucizelere bakalım:

Siyah Sarımsak

Belirli bir ısı ve nemde bekletildiklerinde fermente olduktan sonra siyah rengi alıyor.

Siyah Pirinç

Şöyle tereyağlı tane tane pilavın yerine rakip olur mu dersiniz? Benim soframda oldu bile.Dediğim gibi güzel yaş almamıza destek olurken, enerjimizi dengeler, daha az şeker içerir.
Siyah pirinç düşük glisemik indekse sahip son derece lezzetli bir pirinç türüdür. Siyah pirinç beyaz pirince göre altı kat daha fazla diyet lif içerir. 
Lezzeti ve besin değerleri göz önüne alındığında sofralarımızda olmalı.

Siyah Fasulye

Fasulyenin tazesini de kurusunu da barbunya halini de pek severim. İllaki haftada  birini yaparım.Tabii her seferinde başka baharatlarla deneyerek.

Siyah faulle mutfağıma girdiğinden beri onu da haftada1 pişirilecekler listesine dahil ettim bile.Vitamin ve mineral zengini, sakinleştirici etkisi de var desem:))

Siyah Mercimek 

O minik topçular havyara benzetildiğinden belluga mercimeği diye geçiyor. Mideye iyi geliyor, çok daha kolay pişiyor. Ayrıca ciddi bir antioksidan kaynağı. 
Şimdi yeşilinin, sarısının, kırmızısının yanına artık bir kavanoz da siyah mercimeğim kilerimde bulunduruyorum.

Siyah Kinoa

Yine birçok rengi olan bir tohumla karşı karşıyayız. Peki siyah kinoanın özelliği nedir?
Denediğinizde siz de farkedeceksiniz ki siyah kinoanın tadı, kokusu daha yoğun. Hatta toprak kokuyor diyebilirim.Pilav gibi pişirildiğinde ne kadar suyun ölçüsünü kaçırırsam da hiç yapışmıyor, her daim tane tane.Lifli olduğunda kabızlık sorununa çözüm olur. Ve tabii ki uzun süre tok tutma özelliği de var.

Siyah bakliyatların tüketimi ile karbonhidrat alımını azaltarak bolca diyet lif alabilirsiniz. Hücre yenilenmesine destek, yaşlanmayı geciktirici bolca antioksidan almış olacaksınız.
 
Pelin Bozkurt Bilgiç
Wellbeing Şef   
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.